måndag 2 mars 2015

Hon har det!

Stökiga nätter nu där Lillfia sover oroligt, vrider och vänder sig, spänner sig, vaknar, somnar... Inga långa stunder. Bäst går det om hon ligger hos mig så man kan peka i nappen ofta. Lite stökig att mata har hon varit från start. Äter lugnt ibland men ofta inte avslappnad då. Vill ha men ligger och spänner sig och "härjar" ofta, ibland skriker. Går upp dåligt i vikt och spyr massor. 

Vi väntar på en tid på barnmottagningen. Genom att prata med BVC, en annan mamma som haft samma problematik fast tusen gånger värre och genom att googla har jag ställt diagnos själv. 

Refluxsjukdom hos spädbarn (kopierad text): Ett lite dolt problem som drabbar en del barn är så kallad reflux. Reflux beror på att barnets magmun inte sluter tätt som dem ska så att magsyra kan ta sig upp i matstrupen samt gör att barnet lätt kräks efter måltid då magmunnen inte förhindrar att maten åker upp.  Reflux kan sitta i för hela livet och är det riktigt illa kan det behövas läkarbehandling och ev. operation för att göra livet enklare, men detta är inte så vanligt. Ungefär hälften av alla barn drabbas av reflux som nyfödda men bara ett fåtal får verkliga bekymmer av det och av dessa är det ännu färre som har kvar problemen efter ett års ålder.

Reflux känns igen på följande sätt:

*Barnet spyr efter i princip varje måltid, både små och stora mängder, men även mellan måltiderna.

*Barnet kräks vid ansträngning (väldigt vanligt att refluxproblem blir värre under en period när barnet lär sig krypa tex) där magen påverkas. Refluxbarn har ofta svårt för att ligga på mage eftersom de spyr.

* Barnet har svårt att sova och kan kräkas i sömnen.

*Barnet spyr väldigt lätt vid hosta.

* Barnet får ofta hicka och/eller hostar efter måltider eller i sömnen.

Reflux stör barnets sömn på så vis att barnet när denne ligger ner hamnar i en possition där magsyran tar sig uppåt i matstrupen vilket resulterar i en rejäl halsbränna. Refluxbarn sover oftast bara korta stunder (sen kommer halsbrännan) åt gången och de gånger de sover längre är om de sover i mer upprätt läge, tex i famnen på en förälder eller i bilbarnstolen.

För att försöka förbättra barnets sömn kan du testa att låta barnet sova på en stor kudde. Köp en mjuk kudde för vuxna modell större så att kudden täcker från midjan/svanken på barnet och upp. Detta gör att barnet halvligger i sängen och magsyran kan då inte ta sig upp i matstrupen och ge halsbränna. Kuddens storlek förhindrar även att barnet kan rulla av kudden allt för enkelt eller dra den över sig varav den inte utgör en kvävningsrisk.

Symtom på refluxsjukdom

"Det är viktigt att övervaka barnets kräkningar utan att för den skull stressa upp sig varje gång barnet kräks. Det är i de flesta fall helt normalt. Refluxsjukdomen gör dock att barnet kanske inte äter ordentligt och att barnet tappar eller inte ökar ordentligt i vikt. Kräkningar kan orsaka halsont och en del barn kan visa tecken på att de vill äta men slutar sedan och börjar skrika då det gör ont att svälja. Refluxsjukdom kan även orsaka sömnrubbningar."

Ja det mesta stämmer på våran lillfia, mer eller mindre. Ännu mera känner jag igen det den andra mamman berättar. Den bebisens problem tilltog vid ca 3 mån och hon kunde i stort sett inte sova nånting. Det dröjde innan de fick hjälp så vi får vara glad att remiss redan är skickad... Och att de senaste nätterna inte tyder på en försämring på g för Freja åxo. 

Idag måndag och första dan på sportlovet. Inga speciella planer för dan, mer än att vi tänkte hälsa på syrran och Lova en vända efter lunch. Nu frukost! 


Förresten... Edsbyns p-18 lag spelar sm- final på lördag, i Örebro! :-)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar