torsdag 10 november 2011

Hänne syrran

Ingredienser 50 g jäst 1 dl vatten 4 dl mjölk 50 g smör eller margarin 1 dl ljus sirap 2 tsk salt 4 tsk blandade brödkryddor 1 16 dl rågsikt + lite till utbakning :Gör så här 1. Smält smöret. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor och värm till fingertoppsvärme (37°). Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet. 2. Tillsätt mjölet. (OBS! Spara lite till utbakningen.) Blanda i maskin i ca 5 minuter tills det blir en smidig deg. Knådar du för hand tar det tio minuter. Låt jäsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur i 40 minuter. 3. Sätt ugnen på 200°. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. 4. Grädda på näst nedersta falsen i ca 30 minuter, tills limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan. Låt dem svalna på galler under bakduk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar