torsdag 10 november 2011
Hänne syrran
Ingredienser
50 g jäst
1 dl vatten
4 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
4 tsk blandade brödkryddor
1 16 dl rågsikt + lite till utbakning
:Gör så här
1. Smält smöret. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor och värm till fingertoppsvärme (37°). Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
2. Tillsätt mjölet. (OBS! Spara lite till utbakningen.) Blanda i maskin i ca 5 minuter tills det blir en smidig deg. Knådar du för hand tar det tio minuter. Låt jäsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur i 40 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
4. Grädda på näst nedersta falsen i ca 30 minuter, tills limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan. Låt dem svalna på galler under bakduk
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar